WMD - Drenthe Geeft Door

schoon drinkwater

Schoon drinkwater voor iedereen

WMD is al ruim 80 jaar de drinkwaterleverancier van Drenthe. Ze leveren betrouwbaar en betaalbaar Drents drinkwater op een verantwoorde en duurzame manier. 

Bekijk het interview met Leo

Leo van WMD geeft het door: schoon drinkwater voor iedereen

WMD is al ruim 80 jaar de drinkwaterleverancier van Drenthe. Ze leveren betrouwbaar en betaalbaar Drents drinkwater op een verantwoorde en duurzame manier. Leo is directeur van WMD en vertelt graag meer over hoe WMD bijdraagt aan een circulaire maatschappij met de eerste levensbehoefte: water.

“Elke dag leveren wij gezond drinkwater aan zo’n 500.000 inwoners in Drenthe. En aan inwoners van Groningen, Friesland en Overijssel. Wat we doen is op zo’n 12 locaties in Drenthe grondwater uit de grond halen, dat zuiveren we en stoppen we in het leidingnet en brengen het naar iedereen thuis.”. Volgens Leo is WMD van oorsprong een circulair bedrijf: “Ons product, het drinkwater, maakt onderdeel uit van de kringloop van het water. Het water wat wij oppompen en naar klanten brengen komt uiteindelijk via de riolering en de rioolwaterzuivering terug in de sloten. Het zakt dan weer in de grond, wij pompen het weer op en zo blijft water altijd voor ons ter beschikking”.

Hergebruik kalk

Leo vertelt dat WMD zo weinig mogelijk wil verspillen. “We hergebruiken alles wat we tegenkomen”. Een voorbeeld hiervan is kalk. “Kalk zit van nature in het grondwater, maar onze klanten willen zo min mogelijk kalk in het water. Daarom halen we dat eruit en dat wordt in de vorm van kleine korreltjes opgeslagen in een grote silo”, aldus Leo. Wat er met die korrels wordt gedaan? “De korrels worden vervolgens gebruikt door mensen die hun tuin willen ontkalken of worden ze gebruikt in de wegenbouw”.

Gekleurde bakstenen

Van nature zit ijzer in grondwater. IJzer kan ook prima worden hergebruikt: “We halen het ijzer eruit en brengen het naar onze spoelwatervijvers. Eens in de zoveel tijd worden die spoelwatervijvers leeggehaald en dan wordt de ijzerslib gebruikt om bijvoorbeeld bakstenen mee te kleuren. De bruine kleur van bakstenen komt dus van ons eigen spoelwater!”.

Water = energie

Water bevat ook energie. WMD wint water met een temperatuur van 11 graden. Dit brengen ze terug naar 9 graden en met de warmte die vrijkomt worden gebouwen verwarmd, zoals een sporthal of verzorgingstehuis.

“Bij WMD denken we goed na over wat we doen. Over hoe we omgaan met onze omgeving, onze natuur en zorgen we ervoor dat we dit voor altijd kunnen blijven doen!”, besluit Leo zijn verhaal.

“We hergebruiken alles wat we tegenkomen”

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?