Sander geeft het door: de verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal
Sander Dekker woont in de gemeente De Wolden samen met zijn gezin en werkt als accountmanager bij Attero. Hij weet hoe belangrijk het is dat we afval goed scheiden. Sander laat graag zien hoe ze dat bij hem thuis doen. “We hebben het vooral heel praktisch ingericht. In de keuken, waar het meeste afval vrijkomt, hebben we overal verschillende bakjes voor en we hebben zakken hangen”.
Gezinnen produceren veel afval. Dit is niet anders bij Sander thuis. “Het is dan ook niet meer dan normaal dat je thuis je afval goed scheidt. Om zoveel mogelijk grondstoffen te behouden”, vertelt Sander. Als accountmanager bij afvalverwerker Attero ziet Sander van dichtbij wat er met ons afval gebeurt. “Eén van onze locaties is de voormalige VAM in Wijster. De afvalverwerker waar veel Drents afval ook op dit moment nog wordt verwerkt. Ik weet dus hoe ongelooflijk belangrijk het is dat wij goed ons afval scheiden”. Eerder vertelde Marketing manager Robert van Attero al over wat er wordt gedaan bij de afvalverwerker in Wijster.
Een apart bakje of zakje voor alles
“We hebben een bakje voor het keukenafval, we hebben een zak voor het PMD, een zak voor restafval, we hebben een plek om ons oud papier neer te leggen en we hebben een bakje voor batterijen. En zo zorgen we ervoor dat we zo optimaal mogelijk al het afval scheiden in onze keuken”, vertelt Sander over de gang van zaken bij hem thuis. Hij legt uit dat het belangrijk is om alles in het daarvoor bestemde bakje of zakje te doen, maar dat het ook belangrijk is om voor het afval scheiden de juiste middelen te gebruiken. “Dus voor je keukenafval een composteerbaar zakje, voor het PMD een doorzichtige zak en die zakken zijn gewoon verkrijgbaar bij elke supermarkt”.
Wat een werk! Of toch niet?
Veel meer mensen zijn zich bewust van het feit dat afval grondstof is. Toch is er nog genoeg winst te behalen. Sander beseft zich dat het een hele aanpassing kan zijn voor mensen die nog geen afval scheiden. “Ik kan me voorstellen dat als je nooit aan afvalscheiding gedaan hebt, dat je denkt: wat een werk allemaal! Maar als je het eenmaal goed en praktisch voor jezelf hebt ingericht dan gaat het gewoon mee in de dagelijkse routine”.
Laten we Drenthe doorgeven!
Er zijn genoeg redenen te bedenken om in Drenthe te (gaan) wonen. Eén van de voordelen is de ruimte die beschikbaar is om afval goed te kunnen scheiden: “Wij wonen in een landelijke omgeving waar we veel ruimte rondom huis hebben. Dus we kunnen containers naast het huis zetten en we kunnen in huis goed ons afval scheiden. Dan is bronscheiding een hele logische keuze”. Voor mensen in stedelijke gebieden zijn ook genoeg mogelijkheden, vertelt Sander. “Er is nascheiding en dat is een hele mooie oplossing voor stedelijke gebieden waar men wat minder ruimte in en om het huis heeft om afval goed te scheiden”.
We moeten het met ons allen doen. Afval is grondstof en de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de consumenten en inwoners, vindt Sander. “Ook producenten, overheden, inzamelaars, sorteerders en recyclers zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar wij als inwoners zullen ons steentje moeten bijdragen door kwalitatief gezien ons afval goed te scheiden. Door goed ons afval te scheiden kunnen we zoveel mogelijk grondstoffen behouden en alleen op die manier kunnen we Drenthe doorgeven. Doe jij ook mee?”