Sabine - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Afval scheiden is een kleine moeite

Sabine Nijdam is beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling bij de Gemeente Meppel. Ze geeft graag een kijkje in haar dagelijkse routine bij haar thuis om afval zo goed mogelijk te scheiden.

Bekijk het interview met Sabine

Sabine geeft het door: om afval in te zamelen en te kunnen hergebruiken moet je natuurlijk goed scheiden

Sabine Nijdam is beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling bij de Gemeente Meppel. Ze geeft graag een kijkje in haar dagelijkse routine bij haar thuis om er voor te zorgen dat afval hergebruikt kan worden.  Door haar werk is ze zich ervan bewust hoe belangrijk hergebruik is: “Als we ons afval echt zien als grondstof en er nieuwe producten van maken dan geven we Drenthe door aan de volgende generatie.”

“Ik verzamel eerst alles apart en dan doe ik het daarna in de juiste container. Om afval te kunnen hergebruiken moet je natuurlijk goed scheiden”, vertelt Sabine. “Als we dat doen, dan kunnen we van GFT bijvoorbeeld compost maken. Het is dan wel belangrijk dat de kwaliteit zuiver is, dus dat er geen plastic in het GFT belandt. Op die manier kunnen we zorgen dat de kwaliteit van het compost goed is. Datzelfde geldt voor de andere afvalstromen. Dus papier in de papierbak, textiel in de textielbak, glas in de glasbak en PMD houd ik ook apart. En op die manier houd ik nog maar een heel klein beetje restafval over”.

Kleine moeite

Inmiddels zit het bij Sabine thuis al helemaal in het systeem. “Als je je systeem thuis er goed op inricht, is het echt een hele kleine moeite. Bij mij zit het gewoon in mijn dagelijkse routine. Net als het inpakken van de vaatwasser of het watergeven van de planten”.

Als beleidsadviseur is Sabine dagelijks bezig met afvalinzameling, afvalscheiding, recycling en hergebruik voor de hele gemeente Meppel. “Ook bij mij thuis begint het scheiden van afval natuurlijk gewoon in de keuken.  Ik wil mensen graag laten zien dat je met kleine stapjes al heel veel bereikt. Met jullie maken we Drenthe elke dag weer een beetje mooier. Daar ben ik echt trots op.”

Wist je dat…

“Wist je bijvoorbeeld dat verpakkingsglas en metaal oneindig vaak gerecycled kunnen worden? Dit is dus eigenlijk helemaal geen afval. Daarom spreken we ook steeds vaker over grondstof”, legt ze uit.

Minder afval

“Met elkaar kunnen we er ook voor zorgen dat we minder afval creëren door hier bewust op te letten als we inkopen doen. Ik probeer zo veel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Als iets vervangen moet worden kijk ik vaak eerst even bij de kringloopwinkel.  Zo geef ik Drenthe door. Doe jij ook mee?”, besluit Sabine haar verhaal over hergebruik van grondstoffen.

“Goed scheiden is dus ontzettend belangrijk, want zo zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk opnieuw gebruikt kan worden."

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?