Rozanne - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

De kleine Circulaire economie voor Dummies

Veel inwoners van Drenthe zijn al actief bezig met het scheiden van hun afval.
Zo dragen ze een steentje bij aan de toekomst van Drenthe. Bekijk alle ideeën en ontdek wat jij nog meer kunt doen. Wil je direct aan de slag? Ga dan naar afval scheiden, hoe? Hier kun je doorklikken naar de informatie van jouw gemeente.

Bekijk het interview van Rozanne

Rozanne Henzen geeft het door: 
De kleine Circulaire economie voor Dummies

Rozanne Henzen schreef: De kleine Circulaire economie voor Dummies. Een toegankelijk boek, met een heldere uitleg van het concept en begrippen binnen een circulaire economie. Met prakijkvoorbeelden uit Nederland en Vlaanderen.

“Het doel van de Rijksoverheid is een volledig circulair Nederland in 2050. In 2030 moet dat al 50% zijn. Maar wist je dat slechts 5% van de Nederlanders precies weet wat een circulaire economie inhoudt? Dit betekent dat 95% dus nog een ‘dummie’ is op het gebied van de circulaire economie. Ik vind dat gek. Hoe kun je ervoor zorgen dat de Nederlandse economie volledig circulair is, als 95% van de bevolking niet of nauwelijks weet wat het is. Het is enorm belangrijk dat niet alleen de overheid of het bedrijfsleven meekomen met die verandering, maar dat iedereen meekomt en begrijpt waarom dit nodig is. En juist voor die mensen heb ik mijn boek geschreven. Het is een boek voor iedereen die meer wil weten over een circulaire economie en die zelf bij wil dragen aan een volledig circulair Nederland”, vertelt Rozanne trots.

Van consumeren naar consermeren

“In een circulaire economie consumeren we nog steeds om ons te voorzien van levenskwaliteit en comfort, dat gaat niet veranderen, maar wel met een gedachte van ‘genoeg is genoeg’. In het boek introduceer ik daar een woord voor, namelijk consermeren ipv consumeren. Het is een samenstelling van ‘meer’ en ‘conserveren’. Het betekent dat we  onze bezittingen bewust langer in stand houden en behouden en dat we onze levensstijl verduurzamen.”

Afval voorkomen is beter dan het recyclen

“Om te beginnen kunnen het eigenlijk hele simpele dingen zijn, zoals standaard een boodschappentasje bij je hebben en je kapotte spullen laten repareren. Stel je zelf altijd de vraag als je iets wilt kopen: ‘Heb ik dit echt nodig of wil ik dit gewoon hebben?’ Vaak is het antwoord het laatste. Er zijn eigenlijk twee regels: 1. Afval voorkomen is beter dan het recyclen en 2. Het duurzaamste product is het product dat al bestaat”, aldus Rozanne.

“Ik vraag mensen altijd om eens om zich heen te kijken. Van veel producten die je nu ziet, kun je je afvragen of je die moet bezitten of dat je ze ook kunt leasen, huren of delen. Ook kun je je afvragen of je ze überhaupt nodig hebt.”

Zie het als een avontuur

Ik vind het belangrijk dat dat mensen die dit boek lezen de overgang naar een circulaire economie niet zien als een beperking, maar meer als een avontuur of een uitdaging. Je hoeft niet van de een op de andere dag je levensstijl om te gooien, dit kan in stapjes. Begin bijvoorbeeld bij iets wat jou het meest aanspreekt: voor de ene is dat klimaatverandering, voor de ander de bio-industrie, sociale ongelijkheid of de hoeveelheid afval die we produceren. Begin bij dat ene probleem en kijk naar hoe jij positief kan bijdragen. En zo ga je steeds een stapje verder”, sluit Rozanne haar verhaal af.

“Van veel producten die je nu ziet, kun je je afvragen of je die moet bezitten of dat je ze ook kunt leasen, huren of delen. Ook kun je je afvragen of je ze überhaupt nodig hebt.”

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?