Robert - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Van Drenthe, voor Drenthe

Veel inwoners van Drenthe zijn al actief bezig met het scheiden van hun afval.
Zo dragen ze een steentje bij aan de toekomst van Drenthe. Bekijk alle ideeën en ontdek wat jij nog meer kunt doen. Wil je direct aan de slag? Ga dan naar afval scheiden, hoe? Hier kun je doorklikken naar de informatie van jouw gemeente.

Bekijk het interview van Robert

Robert van Attero geeft het door:
Van Drenthe, voor Drenthe

Attero is een afvalwerkingsbedrijf, opgericht in 1929 in Wijster. In Wijster wordt onder andere restafval, plastic afval en groente-, fruit- en tuinafval verwerkt. Robert is marketing manager bij Attero en vertelt ons meer over wat Attero voor de provincie betekent.

“Toen Attero begon in 1929 was al het restafval nog biologisch afval. Toen bestond plastic nog niet. Eigenlijk hadden mensen toen alleen GFT-afval en oud papier. Tegenwoordig is dat wel anders. Bij Attero verwerken we de verschillende afvalstromen en zetten we het afval om in bijvoorbeeld energie of groen gas en in nieuwe grondstoffen zoals compost, om zo de prachtige natuur van Drenthe te behouden.”

De lampjes bij jou thuis

“Door het Drentse afval te verwerken, kunnen we bij Attero een groot deel van Drenthe voorzien van energie. We hebben twee grote afvalenergiecentrales, waarvan één in Wijster. Die centrales verbranden het afval en maken er energie van. Daar branden bijvoorbeeld de lampjes bij jou thuis van”, vertelt Robert trots.

“Daarnaast maken we in Wijster ook groen gas. Dat maken we uit het GFT-afval, maar ook uit het restafval. In Wijster maken we zelfs zoveel groen gas, dat we daar zo’n 8.000 Drentse huishoudens mee van gas kunnen voorzien.”

Maak het makkelijk

“Om Drenthe van energie en grondstoffen zoals compost te kunnen voorzien, moet het afval goed gescheiden worden ingezameld”, vertelt Robert. “Mijn tip om dat goed te kunnen doen? Maak het jezelf makkelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat als je een uitje snijdt in de keuken, dat je het afval dan meteen in een GFT-bakje kan doen in je keuken. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de verpakking van een paprika. Die hoort in een afvalbak voor het plastic afval. En doe dit dan niet alleen in de keuken, maar ook in de badkamer. Shampooflessen zijn bijvoorbeeld gemaakt van heel mooi, goed recyclebaar kunststof. Het is zonde als dat niet gerecycled wordt.”

“Wil je graag wat extra’s doen? Vraag dan eens of de producten die je in de winkel koopt van gerecycled plastic gemaakt zijn. Op het moment dat er meer vraag naar gerecycled plastic is in Drenthe, houden we het ook in Drenthe. Dus heb je nog extra afvalbakken nodig om het afval scheiden makkelijker te maken? Kijk dan eens naar afvalbakken van gerecycled plastic”, sluit Robert zijn verhaal af.

“Door het Drentse afval te verwerken, kunnen we een groot deel van Drenthe voorzien van energie.”

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?