Lukas - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Minder verpakkingen Minder afval

Lukas Groenewold is ondernemer in de gemeente Meppel én inwoner van gemeente Westerveld. Zowel op zijn werk als thuis is hij bewust bezig met het scheiden en zoveel mogelijk terugbrengen van afval. Zijn verhaal, lees je hieronder.

Lukas geeft het door: minder verpakkingen, minder afval

Lukas Groenewold is ondernemer in de gemeente Meppel én inwoner van gemeente Westerveld. Zowel op zijn werk als thuis is hij bewust bezig met het scheiden en zoveel mogelijk terugbrengen van afval.

Van jongs af aan

Afval scheiden gaat thuis eigenlijk vanzelf, vertelt Lukas. “Daar ben ik vooral mee bezig door de drie verschillende containers die we hebben voor plastic, gft en restafval. Binnen heb ik daarom ook drie vuilnisbakken staan en papier zamel ik apart in. Dat gaat naar de lokale voetbalclub, dus in die zin helpt dat de vereniging ook nog eens.”

“Het apart inzamelen van batterijen en lampen is er al van jongs af aan ingeprent. Het is gewoon not done om die producten bij het restafval te gooien. Als ik thuis ga verbouwen en bouwafval heb, dan spaar ik het vaak op. Zo kan ik het in één keer naar het afvalbrengstation brengen, in plaats van het snel in de container te gooien.”

Duurzame producten

Lukas heeft als ondernemer een eigen kiosk, op het centraal gelegen Kerkplein in Meppel. “Als bedrijf verkopen we een duurzaam product, falafel. Het is volledig veganistisch. Ik vind ook dat je bij een duurzaam product, ook voor duurzame verpakkingen en een duurzame werkwijze moet zorgen. Anders sla je de plank volledig mis. De verpakkingen die we gebruiken zijn grotendeels biologisch afbreekbaar.”

Naast de duurzame gerechten die hij serveert en de duurzame verpakkingen, stimuleert Lukas zijn klanten ook op een andere manier tot een duurzame levensstijl. “We promoten heel erg dat mensen hun eigen verpakkingen meenemen. Ik merk dat steeds meer mensen er ook bewust mee bezig zijn. Ze nemen zelf een bakje mee of geven direct al aan dat ze het vergeten zijn en de volgende keer meenemen. Het is echt een stukje bewustwording. Het maakt ons ook niet uit hoe groot de verpakking is. We hebben bijvoorbeeld een klant die altijd haar eigen pan meeneemt.”

Afval scheiden als bedrijf

Voor bedrijven is het lastiger om huishoudelijk afval te scheiden omdat dat minder gefaciliteerd wordt. “Sommige horecagelegenheden hebben heel veel afval. Dat is gewoon zonde.”. Lukas probeert zijn producten optimaal te gebruiken. “Wortels schil ik niet en aardappels voor in de soep ook niet. Het is niet nodig en het levert ook nog eens extra smaak op”, vertelt hij met een glimlach.

“Door mensen te vragen om zelf een verpakking mee te nemen, stimuleren we ook de afvalvermindering thuis. Iemand die een eigen verpakking meeneemt, krijgt bijvoorbeeld een extra schep eten mee. Verpakkingen zijn namelijk duur en als ik die niet hoef te gebruiken, dan spaar ik daar kosten mee uit. Daarom kunnen we die extra schep eten makkelijk geven. Het motiveert dan extra om een eigen verpakking mee te nemen. Je bent als klant duurzaam bezig én je krijgt iets extra’s.”

Nadenken en groot inkopen

Als hem gevraagd wordt welke tips hij voor anderen heeft om bewuster om te gaan met afval en het scheiden daarvan, zegt Lukas: “Ten eerste is het belangrijk om goed na te denken. Als je de deur uitgaat om iets te halen, neem dan bijvoorbeeld een eigen tas mee. Zo wordt er minder verpakkingsmateriaal gebruikt en zit jouw vuilnisbak minder vol.”

“Wat ik zelf bijvoorbeeld ook doe, is groter inkopen. Dan hoeft er maar 1 keer een verpakking omheen. Kikkererwten voor mijn bedrijf koop ik bijvoorbeeld per 25 kilo. Als ik dat in kleinere porties koop, dan moet er om elke verpakking een zakje, wat eigenlijk onnodig is. Op die manier maak je het zelf ook al een stukje duurzamer.”

Iemand die een eigen verpakking meeneemt, krijgt bijvoorbeeld een extra schep eten mee.

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?