Liedeke - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Goede materialen hergebruiken

Liedeke van Spronsen van SML Kaarsenatelier is volop actief in de circulaire economie. “Kaarsresten is onze grootste grondstof. Ik vind hergebruik ontzettend belangrijk. Er wordt ontzettend veel goed materiaal weggegooid.” Jammer, want met een goede bewerking van restmateriaal, maakt ook Liedeke de mooiste producten!

Bekijk het interview met Liedeke

Liedeke geeft het door: gooi geen herbruikbaar materiaal weg

Liedeke van Spronsen heeft met SML kaarsenatelier twee vestigingen in Bourtange en Assen. Het atelier maakt kaarsen van kaarsresten. Een mooi voorbeeld van hoe afval weer als grondstof voor iets nieuws wordt gebruikt. “De bestellingen nemen enorm toe, dus we komen voortdurend tekort op dit moment.” Er zijn verdeeld over Drenthe diverse inbrengpunten voor kaarsresten, zodat er weer volop nieuwe producten kunnen worden gemaakt. 

De circulaire economie een abstract verhaal? Helemaal niet als je het verhaal van Liedeke hoort. SML kaarsenatelier is een mooi voorbeeld van hoe een bedrijf de schakel is in het ‘circulair’ maken van nieuwe producten. Voor én na het gebruik van het product heeft het kaarsenatelier een rol. “Ik vind hergebruik heel erg belangrijk, want er wordt ontzettend veel goed materiaal weggegooid,” vertelt Liedeke. Als eigenaar van SML kaarsenatelier ziet Liedeke de bestellingen voortdurend toenemen. Afval is grondstof. “We komen eigenlijk altijd tekort.”

Kaars met een tweede leven

“Op dit moment hebben we vestigingen in Assen en Bourtange,” vertelt Liedeke. “We maken voornamelijk kaarsen van kaarsresten, dus kaarsresten zijn onze belangrijkste grondstof”. Dat is goed te zien wanneer je rondkijkt in het atelier. Het grootste deel van de kaarsen die er staan, zijn kaarsen met een tweede leven. “Er worden te vaak gewoon goede materialen weggegooid. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Schroom niet

“We hebben op verschillende plekken in Nederland, voornamelijk Drenthe, allerlei adressen waar je kaarsresten kunt achterlaten. Al deze adressen zijn te vinden op onze website. Soms zijn het winkels, zoals Het Goed hier in Assen, maar er zijn ook genoeg particulieren waar gewoon een bak klaarstaat,” vertelt Liedeke. Mooi om te zien dat dat op deze manier kan, want de vraag wordt steeds groter. “We hebben nooit genoeg resten zo langzamerhand. Dus mocht je wat hebben liggen? Schroom niet. Kleine beetjes, grote beetjes. Alles helpt!”

Laten we Drenthe doorgeven!

“Door goed ons afval te scheiden kunnen we zoveel mogelijk grondstoffen behouden en alleen op die manier kunnen we Drenthe doorgeven. Hergebruik is belangrijk! Doe jij ook mee?”

Gooi geen herbruikbaar materiaal weg. Kleine beetjes, grote beetjes. Alles helpt!

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?