Guus - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Afval scheiden is van gezamenlijk belang

Veel inwoners van Drenthe zijn al actief bezig met het scheiden van hun afval.
Zo dragen ze een steentje bij aan de toekomst van Drenthe. Bekijk alle ideeën en ontdek wat jij nog meer kunt doen. Wil je direct aan de slag? Ga dan naar afval scheiden, hoe? Hier kun je doorklikken naar de informatie van jouw gemeente.

Bekijk het interview van Guus

Guus geeft het door:
Afval scheiden is van gezamenlijk belang

Guus is zijn hele leven al trotse inwoner van Drenthe. In Nijeveen, in de gemeente Meppel, runt hij Loon- en Grondverzetbedrijf Altena. Hij woont samen met zijn gezin op de boerderij, waar ook het bedrijf zich bevindt. Om de ruimte en rust van Drenthe te behouden, scheidt Guus het afval.

“We zijn thuis best fanatiek in het afval scheiden”, vertelt Guus. “Sinds de gemeente bezig is met het apart inzamelen van het plastic, hebben we een aparte afvalbak voor het plastic afval. Elk stukje plastic wordt bij ons thuis van het oud papier afgehaald. Oud papier zamelden we overigens al jaren in, voor de school of voetbalvereniging.”

“We hebben een afvalkalender van de gemeente in onze keuken. Daar staat precies op welk afval in welke afvalbak hoort. Als ik even niet weet in welke bak mijn afval thuishoort, dan kijk ik op de kalender. Daarnaast heeft de gemeente Meppel ook een afvalapp; daar kun je ook vinden welk afval in welke bak hoort. Door de app weet ik trouwens ook altijd wanneer het afval wordt ingezameld, want dan krijg ik een melding op mijn telefoon.”

Voldoende afvalbakken

“Mijn medewerkers stimuleer ik ook om het afval goed te scheiden. Ze weten precies waar welk afval in moet. Als er verpakkingsmateriaal is, dan doen ze dat in de plastic container. Kartonnen dozen worden bij het oud papier neergezet”, aldus Guus.

“In onze kantine gebruiken we nog plastic bekertjes, in de loop van dit jaar gaan we over op papieren bekers. De kantine voor het personeel is bij ons aan huis. Daar staan aparte bakken voor oud papier, plastic- en restafval. Ook op mijn kantoor staan drie afvalbakken.”

Van gezamenlijk belang

De reden van Guus om het afval zo goed mogelijk te scheiden? “Gewoon doen! Het is van gezamenlijk belang dat we ons afval scheiden. Als we dat allemaal goed doen, dan houden we de kosten van het inzamelen van het afval beheersbaar én het is ook nog eens goed voor het milieu. Eigenlijk een win-win situatie. Je hoeft alleen te zorgen voor verschillende afvalbakken. We moeten het samen doen, dus spreek een ander er heus op aan als het beter kan.”

“Elk stukje plastic wordt bij ons thuis van het oud papier afgehaald.”

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?