Gertjan - Drenthe Geeft Door

Afval scheiden

Duurzaamheid zit Vepa in het DNA

Veel inwoners van Drenthe zijn al actief bezig met het scheiden van hun afval.
Zo dragen ze een steentje bij aan de toekomst van Drenthe. Bekijk alle ideeën en ontdek wat jij nog meer kunt doen. Wil je direct aan de slag? Ga dan naar afval scheiden, hoe? Hier kun je doorklikken naar de informatie van jouw gemeente.

Bekijk het interview van Gertjan

Gertjan geeft het door:
Duurzaamheid zit Vepa in het DNA

Duurzaamheid zit in Gertjan zijn DNA. Als hoofd-productontwerp en ontwikkeling bij meubelfabrikant Vepa bedenkt hij allerlei slimme oplossingen om ervoor te zorgen dat het bedrijf zo min mogelijk afval hoeft weg te gooien. Afval dat ze wel moeten weggooien? Dat scheiden ze natuurlijk!

Vepa is een van de meest duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland, gevestigd in Hoogeveen. Daar zijn we in Drenthe natuurlijk erg trots op! In de YouTube-serie “Duurzaam doen met Vepa” laat het bedrijf veel slimme oplossingen zien om afval te kunnen voorkomen, door bijvoorbeeld restmaterialen her te gebruiken in eigen producten. Gertjan vertelt ons meer over zijn oplossingen.

Weggooien is erg jammer

“Het is erg jammer als we restmateriaal moeten weggooien. Het weggooien van afval lost niets op, dan verplaats je de verantwoordelijkheid naar iemand anders. Dus hebben we bij Vepa gekeken hoe we kunnen voorkomen dat het restmateriaal in de afvalbak beland. We gebruiken het restmateriaal van onze meubelen nu bijvoorbeeld voor de casco’s van onze bankjes of voor onderdelen van zittingen”, aldus Gertjan.

“Tijdens het ontwerpproces denken we na hoe we onze producten een langere levensduur kunnen geven. Zo zijn onze producten makkelijk te repareren, maar ook makkelijk om uit elkaar te halen. Je kunt onze materialen weer van elkaar scheiden, zo lijmen we bijvoorbeeld geen materialen aan elkaar. We behouden het goede, hetgeen dat kapot is herstellen of vervangen we.”

Geen stukje verkeerd ingezameld

“Onze doelstelling is om in 2020 een afvalloze fabriek te hebben. Dat lukt tot dusver erg goed. Onze ambitie is om meer afval her te gebruiken dan dat we produceren. Dat is best een bijzondere doelstelling. Toch kan niet alles hergebruikt worden. In onze hele fabriek vind je daarom op elke plek afvalscheidingsstations. Onze medewerkers willen het zelf graag goed doen, dus je vindt daar geen stukje plastic in de papierbak of andersom. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!”

Waarom vindt Gertjan afval scheiden belangrijk? “Kijk eens naar de producten of materialen die je weggooit. Bedenk wat je daar mee zou kunnen doen. Als je het gescheiden inzamelt, verklein je de hoeveelheid afval én doe je er iets zinnigs mee,” sluit Gertjan af.

“Je vindt bij Vepa geen stukje plastic in de papierbak.”

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?