Gertjan - Drenthe Geeft Door

Afval inleveren bij de milieustraat

Van milieustraat naar compost en meer

Gertjan Heeling is afvalbeheerder in de gemeente Midden-Drenthe. Hij ziet van dichtbij hoe huishoudelijk afval een nieuw leven krijgt in de milieustraat in Beilen. Gertjan vertelt over hoe een bezoek aan de milieustraat loont.

Gertjan geeft het door: Een bezoek aan de milieustraat loont

Bij de milieustraat in Beilen is het een komen en gaan van mensen. Inwoners van de gemeente Midden-Drenthe komen langs om grof huishoudelijk afval, dat niet in de container thuis past, te brengen. Gertjan Heeling is afvalbeheerder en vertelt over de inzameling bij de milieustraat.

Tientallen soorten afval

Of het nu gaat om chemisch afval, bouw- en sloopafval, glas of elektrische apparaten; je kunt het zo gek niet bedenken of het kan worden ingeleverd bij de milieustraat. “Klein huishoudelijk afval wordt thuis in de containers gedaan, voor het grovere afval komen de mensen naar de milieustraat. Ze kunnen hier wel dertig verschillende soorten afval inleveren”, vertelt Gertjan. “Dat geldt overigens alleen voor inwoners. Bedrijfsafval mag hier niet gebracht worden.”

Enkele soorten afval kunnen de inwoners van Midden-Drenthe gratis naar de Milieustraat in Beilen brengen. Of er betaald moet worden voor het storten van afval en voor welke soorten afval verschilt overigens per gemeente. Ben je benieuwd hoe dit bij jou in de buurt geregeld is? Op de website van je eigen gemeente vind je informatie over het wegbrengen van afval naar de milieustraat, openingstijden en eventuele kosten.

Na inzameling

Afval dat ingeleverd wordt bij de milieustraat, wordt vervolgens door bedrijven opgehaald die het verwerken of recyclen. “Van oude matrassen worden bijvoorbeeld koeienmatrassen gemaakt. En de onderdelen van elektrische apparaten worden hergebruikt voor nieuwe apparatuur. Het gft-afval wordt gebruikt voor het maken van compost. Tijdens de landelijke compostdag kunnen inwoners van de gemeente gratis compost ophalen, voor hun eigen tuin.”

Het meeste afval wordt dus hergebruikt of gerecycled. Zo wordt zelfs puin opnieuw gebruikt in de wegenbouw en krijgt de kunststof van oude tuinstoelen een tweede leven in de vorm van bijvoorbeeld jerrycans. “Het restafval dat overblijft, wordt verbrand bij een afvalverwerker. De energie die dan vrijkomt wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Het loont dus altijd om afval naar de milieustraat te brengen”, zegt Gertjan met een lach.

Toegankelijk voor iedereen

Het is belangrijk om een milieustraat in de gemeente te hebben, vindt Gertjan. “Inwoners kunnen op een laagdrempelige manier hun grof huishoudelijk afval brengen. Vaak denken mensen dat ze alleen met de auto mogen komen. Maar ook fietsers zijn welkom. We helpen de mensen ook graag door advies te geven over waar het afval gestort kan worden, de verschillende afvalstromen en hoe zij nog beter kunnen scheiden. En als je het even niet weet, dan helpen onze medewerkers je graag!”

Tot slot heeft Gertjan nog een tip voor als je in de tuin aan de slag gaat: “Grond en graszoden mogen niet naar de milieustraat gebracht worden. Als grond van meerdere huishoudens afkomstig is, dan ontstaat er een samengestelde partij. Voordat het dan mag worden afgevoerd voor verwerking, moet het dan eerst worden gekeurd. In Midden-Drenthe kan je daarom bij Koers in Bovensmilde terecht voor het wegbrengen van graszoden en grond.”

Wil je meer informatie over de milieustraat? Op de website van jouw eigen gemeente vind je handige informatie zoals openingstijden, welk afval je kunt wegbrengen en kosten.

"Het loont altijd om afval naar de milieustraat te brengen."

Hoe werkt afval scheiden in jouw gemeente?